środa, 17 grudnia 2014

bułki pszenne z siemieniem


Do pszennego pieczywa warto dodać jakiś zdrowy składnik- ja do tych bułek dodałam dość dużą ilość siemienia lnianego. Bułeczki są długo świeże i mięciutkie. 

Składniki:
  • 3,5 szklanki mąki
  • 400 ml wody
  • 25 g drożdży świeżych
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z dodatkiem cukru i łyżki mąki. Odstawić na kilka minut a następnie dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce ciasto przykryte ściereczką na około godzinę. Z wyrośniętego ciasta uformować 8 bułeczek i ponacinać je nożem oprószonym mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut. 

1 komentarz:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up