kulki mięsne z mozarellą


To przekąska, którą można jeść na zimno i na ciepło, wtedy mozzarella w środku jest ciągnąca. Można do niej użyć mozzarelli w małych kulkach, ja użyłam pokrojonej zwykłej, bo małych kuleczek nie mogłam u nas kupić. Takie koreczki są bardzo smaczne z dodatkiem sosu czosnkowego.

Składniki:
  • 400 g mięsa mielonego
  • jajko
  • 2-3 łyżki bułki tartej + do panierowania
  • 125 g sera mozarella ( 1 duża kulka)
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oliwki do dekoracji
  • tłuszcz do głębokiego smażenia
Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułka tartą, startym czosnkiem i przyprawami. Mozzarellę pokroić na centymetrowe kostki. Dłońmi moczonymi w zimnej wodzie (dzięki temu mięso nie będzie się kleić) nabierać po trochę mięsa, spłaszczać, na mięso ułożyć kawałek sera i uformować kulkę. Panierować w bułce tartej i smażyć na głębokim tłuszczu. Odsączyć na ręczniku papierowym, nabijać na wykałaczki i dekorować oliwkami.  

3 komentarze: