Nieskromnie powiem, że te placuszki są przepyszne! Soczyste, bardzo aromatyczne, bo dodałam do nich przyprawę do szarlotki i dużą ilość jabłek i rodzynek. Zrobiłam je na śniadanie ale na pewno zrobię je jeszcze nie raz na podwieczorek, kolację lub słodkie drugie danie. Bardzo, bardzo polecam!
Składniki:
- kostka twarogu półtłustego (250 g)
- 2 jabłka
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- niepełna szklanka mleka
- 3 łyżki rodzynek
- 2 łyżeczki przyprawy do szarlotki (lub cynamonu)
- 2-3 łyżki cukru
- tłuszcz do smażenia
Twaróg zmiksować z jajkami. Dodać przesianą mąkę, mleko, cukier i przyprawę. Zmiksować na jednolite ciasto. Jabłka pokroić na cienkie kawałki i razem z rodzynkami dodać do ciasta. Wymieszać delikatnie łyżką. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu i odsączać na ręczniku papierowym. Można podać posypane cukrem pudrem.
to musi być smaczne:)
OdpowiedzUsuńale narobiłaś mi smaka :) ile mniej wiecej wychodzi placuszkow z tych skladnikow?
OdpowiedzUsuńwyszło mi chyba 10 lub 11 sztuk.
Usuń