placuszki twarogowe z jabłkami i rodzynkami


Nieskromnie powiem, że te placuszki są przepyszne! Soczyste, bardzo aromatyczne, bo dodałam do nich przyprawę do szarlotki i dużą ilość jabłek i rodzynek. Zrobiłam je na śniadanie ale na pewno zrobię je jeszcze nie raz na podwieczorek, kolację lub słodkie drugie danie. Bardzo, bardzo polecam!

Składniki:
  • kostka twarogu półtłustego (250 g)
  • 2 jabłka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • niepełna szklanka mleka
  • 3 łyżki rodzynek
  • 2 łyżeczki przyprawy do szarlotki (lub cynamonu)
  • 2-3 łyżki cukru
  • tłuszcz do smażenia
Twaróg zmiksować z jajkami. Dodać przesianą mąkę, mleko, cukier i przyprawę. Zmiksować na jednolite ciasto. Jabłka pokroić na cienkie kawałki  i razem z rodzynkami dodać do ciasta. Wymieszać delikatnie łyżką. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu i odsączać na ręczniku papierowym. Można podać posypane cukrem pudrem. 

3 komentarze: