wigilijny barszcz z fasolą



W górach tradycyjnie zamiast uszek do barszczu dodaje się dużą białą fasolę. Taki barszcz moja mama robi zawsze na Wigilię, dlatego do wywaru nie dodaje mięsa. Ja robię go przez cały rok, ale tylko w święta smakuje wyjątkowo. 

Składniki:
  • 2 litry wywaru warzywnego
  • szklanka białej fasoli
  • 3-4 buraczki czerwone
  • marchewka ( z wywaru)
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka cukru
  • sól i pieprz
  • koperek
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ząbek czosnku
Fasolę zalać zimną wodą i moczyć kilka godzin w zimnej wodzie, następnie ugotować. Buraki pokroić, zalać wodą, dodać cukier, sól, ocet, ziele i liście laurowe. Gotować około kwadransa. Do bulionu dodać fasolę razem z wywarem i barszczyk. Dodać starty czosnek, marchewkę, majeranek i doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami. Najlepiej smakuje na drugi dzień.


1 komentarz: