To przekąska, którą można jeść na zimno i na ciepło, wtedy mozzarella w środku jest ciągnąca. Można do niej użyć mozzarelli w małych kulkach, ja użyłam pokrojonej zwykłej, bo małych kuleczek nie mogłam u nas kupić. Takie koreczki są bardzo smaczne z dodatkiem sosu czosnkowego.
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego
- jajko
- 2-3 łyżki bułki tartej + do panierowania
- 125 g sera mozarella ( 1 duża kulka)
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- oliwki do dekoracji
- tłuszcz do głębokiego smażenia
Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułka tartą, startym czosnkiem i przyprawami. Mozzarellę pokroić na centymetrowe kostki. Dłońmi moczonymi w zimnej wodzie (dzięki temu mięso nie będzie się kleić) nabierać po trochę mięsa, spłaszczać, na mięso ułożyć kawałek sera i uformować kulkę. Panierować w bułce tartej i smażyć na głębokim tłuszczu. Odsączyć na ręczniku papierowym, nabijać na wykałaczki i dekorować oliwkami.
Cudownie wyglądają, bardzo apetyczne:)
OdpowiedzUsuńdziękuję!
Usuńświetny pomysł:)
OdpowiedzUsuń