poniedziałek, 29 grudnia 2014

szybki pieczony sernik z truskawkami w galaretce


To ciasto, choć na pierwszy rzut oka wygląda jak sernik na zimno jest zwykłym pieczonym sernikiem. Tyle że w szybszej wersji, bo zamiast spodu z kruchego ciasta użyłam biszkoptów. Wykorzystałam zamrożone latem truskawki ale ze świeżymi będzie jeszcze lepszy. Masa serowa z tego przepisu jest idealna, użyłam jej niedawno do zrobienia sernika z ananasem (klik) i na pewno użyję jej jeszcze nie raz. Sernik wychodzi równy, opada minimalnie i jest aksamitny i kremowy, dlatego doskonale nadaje się pod galaretkę. Jeśli nie liczyć czasu oczekiwania aż sernik się upiecze a potem stężeje to przygotowuje się go dość szybko i prosto. 

*foremka 24*24 cm
Składniki:
  • 1 kg sera sernikowego
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 120 g masła
  • 2 opakowania budyniu waniliowego

  • 16 biszkoptów
  • 400 g truskawek (mogą być mrożone)
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć biszkopty. Masło rozpuścić i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem i nadal ucierając dodawać ser, budynie i masło. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Wylać na biszkopty. Piec w 180*C około 50 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec jeszcze około kwadransa. Po upieczeniu zostawić na godzinę w uchylonym piekarniku a następnie wyjąć i wystudzić. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wody, wrzucić do nich mrożone truskawki*, wymieszać i zostawić na chwilę. Galaretki zaczną szybko tężeć więc trzeba tego pilnować i w odpowiednim momencie wyłożyć na ciasto. 

*dlatego truskawki mieszam z galaretką, bo gdybym je zamrożone ułożyła na cieście i zalała galaretką to mogłyby puścić sok, który przy krojeniu wylewałby się z ciasta. A tak to truskawki rozmrożą się w galaretce i sok się z nią wymiesza. 
** świeżych truskawek nie mieszamy z galaretką, układamy je bezpośrednio na serniku i zalewamy galaretką kiedy ta zacznie mocno tężeć. 




10 komentarzy:

  1. Elegancko to wygląda, estetyka 1 klasa a galaretka ma taki nieregularny fajny kształt :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada pysznie i jutro go sobie przygotuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam kiedyś coś podobnego, tylko pod masą serową była jeszcze warstwa rabarbaru. Bajka! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a czy można zamiast truskawek można brzoskwinie ??

    OdpowiedzUsuń
  5. Jasne, ze tak. Tylko zmień galaretke na brzoskwiniową.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetycznie wyglada. Czy zamiast biszkoptow,uzyje ciasteczek pokruszonych i wymieszanych z rozpuszczonym maslem...bedzie ,OK? Nie przypala sie podczas pieczenia ??? Z gory bardzo dziekuje za odpowiedz.

    OdpowiedzUsuń
  7. Oczywiście można użyć ciasteczek i masła. Nie przypali się.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglada wysmienicie !!!! Czy zamiast biszkoptow dodam ciastka pokruszone i wymieszane z rozpuszczonym maslem(ile masla najlepiej dodac ???), wylepie tym spod formy..bedzie OK? Podczas pieczenia nie przypali mi sie owy spod ??? Z gory dziekuje za odpowiedz i Gratuluje..!!! Super przepisy!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. pierwszy raz robię sernik i zastanawiam się właśnie, czy budyń wsypać prosto z torebki do tej masy czy muszę go najpierw zrobić, tak jak jest napisane na opakowaniu? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up