środa, 7 stycznia 2015

babka cytrusowa z bąbelkami


Na weekend piekę konkretniejsze ciasta a w tygodniu coś szybszego i lżejszego. Ta babka jest bardzo prosta w przygotowaniu, ma świeży cytrusowy smak i zapach. Piwo nie jest wyczuwalne ale nadaje jej puszystości i sprawia, że mocno wyrasta, jest wilgotna i lekka. Oczywiście piwo można zastąpić dowolnym gazowanym napojem.

Składniki na średnią foremkę do babki (około 21 cm):
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 ml piwa cytrynowego lub oranżady
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka z cytryny
  • sok i skórka z mandarynki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i  przesiać. Jajka ubić z cukrem na pusztą, gęstą i jasną masę. To ważne aby jajka były dobrze ubite, bo od tego zależy sukces babki. Nadal ubijając dodawać na zmianę mąkę, olej i piwo (oranżadę). Na końcu wlać soki z cytrusów i wsypać skórkę. Ciasto przelać do foremki, najlepiej silikonowej i piec w 180*C około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem. 


inspiracja: Margarytka

5 komentarzy:

  1. babka wygląda bardzo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wygląda , ale spróbuje ją zrobić w sobotę :) Fajny blog :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudnie wygląda, pięknie wyrosła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. niestety niskie mi wyszło:(

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up