piątek, 16 stycznia 2015

babka keksowa


Lubię keksy nadziane dużą ilością bakalii, wilgotne i długo świeże. Ten jest właśnie taki, ale należy go przechowywać pod przykryciem. 

Składniki:


  • 250 g mąki
  • 150 g cukru pudru
  • 175 g masła
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kieliszek wódki
  • 250 g bakalii (użyłam daktyli, orzechów, rodzynek, suszonych śliwek, skórki kandyzowanej i mieszanki keksowej)


Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Ucierając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem i dodać do masy. Wlać wódkę. Z białek ubić pianę, dodać do ciasta, wymieszać. Wsypać bakalie i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki na babkę o średnicy 21 cm (użyłam silikonowej). Piec w 175*C przez około godzinę. Po wystudzeniu polać lukrem, polewą lub posypać cukrem pudrem. 




4 komentarze:

  1. Bardzo smakowita babeczka, ja bym ominęła tylko rodzynki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny keks podany w formie babki. Palce lizać.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, wygląda pysznie :) Też lubię te wypchane bakaliami po brzegi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. biorę się za robienie, już mi ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up