pałki w powidłach


Mój mąż po zjedzeniu tego mięska powiedział, że to jeden z najlepszych obiadów jakie jadł. Pałki są bardzo delikatne w smaku, mięciutkie, lekko słodkawe. Najlepszy jest sos. Ja podałam je z frytkami i surówkę a ten sosik idealnie sprawdził się, żeby pomoczyć w nim frytkę, taki ketchup w ciepłej wersji. Wkrótce szykuje mi się rodzinny obiad, na pewno zrobię to danie bo jest dość szybkie, zwłaszcza, że przygotowuje się je dzień wcześniej a potem tylko piecze. 

Składniki:
  • 6 pałek z kurczaka
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 1/2 szklanki łagodnego ketchupu
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnki
  • łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
Mięso oczyścić, natrzeć czosnkiem, pieprzem i odrobiną soli. Cebulę posiekać w piórka, podsmażyć na oleju. Dodać powidła i ketchup, wymieszać na ogniu i wystudzić. Mięso wymieszać z ketchupowym sosem, przełożyć do naczynia żaroodpornego lub rękawa i wstawić do lodówki na kilkanaście godzin. Następnego dnia wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około godziny. 


1 komentarz:

  1. W podobny sposób robię schab. :) Dodaję więcej powideł i ostry keczup. Rzeczywiście pychotka!

    OdpowiedzUsuń