czwartek, 5 lutego 2015

rogaliki z kakaowym powidłem


Puszyste drożdżowe ciasto wypełnione moim ulubionym nadzieniem- powidłami wymieszanymi z kakao. Rogaliki najlepiej smakują jeszcze ciepłe z kubkiem mleka lub kakao. Przepyszny sposób na drugie śniadanie lub kolację. 

Składniki na 16 sztuk:
  • 500 g mąki
  • 200 ml letniego mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 30 g drożdży
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 50 g masła
nadzienie:
  • słoiczek powideł śliwkowych (500 g)
  • 2 łyżki kakao 
dodatkowo:
  • jajko
  • cukier puder
Mąkę przesiać. Drożdże zalać mlekiem, dodać łyżkę mąki i łyżkę cukru, wymieszać i odstawić na kilka minut. Następnie dodać rozczyn do mąki, wbić jajka, wsypać cukier i sól oraz wlać rozpuszczone wystudzone masło. Wszystko razem wyrobić na gładkie elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powidła wymieszać z kakao. Wyrośnięte ciasto podzielić na połowę. Każdą część rozwałkować na kształt koła a następnie podzielić je na 8 trójkątów. Na każdym rozsmarować nadzienie i zwinąć w rogalik. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. 




1 komentarz:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up