sobota, 7 marca 2015

babeczki "muszelki z perełką"


Rozpływające się w ustach babeczki z kremem i wisienką. Klasyczne w smaku ale ciekawe w wyglądzie- nadałam im kształt otwartej muszelki. Pomysł gdzieś ostatnio mignął mi w internecie, niestety nie mam pojęcia gdzie to było. Ciasto zrobiłam z mojego sprawdzonego przepisu, lubię kiedy jest delikatne i lekko słone, wtedy idealnie łączy się ze słodkim kremem. 

*na 20 małych babeczek 
Składniki:
na ciasto:
  • 100 g mąki
  • 60 g zimnego masła
  • 1 żółtko 
  • łyżka cukru pudru
  • duża szczypta soli
na krem:
  • 250 ml mleka
  • 20 g budyniu waniliowego (1/2 torebki)
  • łyżka cukru
  • 100 g masła
dodatkowo:
  • kandyzowane wiśnie
  • 2-3 łyżki kwaśnego dżemu 
  • cukier puder
Składniki ciasta szybko zagnieść, gotowe ciasto owinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Foremki do babeczek wysmarować masłem i wysypać mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wycinać koła o średnicy trochę większej niż średnica foremek. Foremki wylepić ciastem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C, piec około 10-15 minut aż będą złote. 
W połowie mleka rozmieszać budyń i cukier, resztę zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozrobiony budyń i mieszając ugotować. Wystudzić i utrzeć z miękkim masłem na krem. Na dno połowy babeczek dać odrobinę dżemu a następnie wycisnąć szprycą krem. Na każdą babeczkę postawić pionową babeczkę bez kremu. Do środka włożyć wisienkę,  pospać cukrem pudrem. 


3 komentarze:

  1. Pięknie się prezentują takie babeczki a smakują pewnie jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyglądający deser, a pewnie patrząc na składniki to i smakuje wyśmienicie;)

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up