Składniki:
na biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na piankę:
- 50 dag białego sera mielonego
- 200 ml śmietanki kremówki
- 1 opakowanie śnieżki
- 2 galaretki pomarańczowe
- łyżka cukru pudru
dodatkowo:
- słoiczek dżemu pomarańczowego
- 1 galaretka cytrynowa
- 10 g masła
- 100 g kokosu
Galaretki pomarańczowe rozpuścić w 1/2 litra wody, odstawić do momentu aż zaczną tężeć. Kremówkę ubić ze śnieżką i cukrem pudrem. Do sera wlać odrobinę galaretki, zmiksować, dodać resztę galaretki (jeśli wlejemy od razu całą galaretkę, mogą zrobić się serowe grudki). Do masy serowo- galaretkowej dodać ubitą śmietanę, połączyć. Większą część masy wylać na biszkopt, przykryć drugą połową ciasta, wylać resztę masy. Odstawić na chwilę do ostygnięcia.
Posmarować dżemem po wierzchu.
Kokos uprażyć na maśle, ostudzić i posypać kokosem. Schłodzić.
Moja mama robi takie ciasto...pyszne jest..
OdpowiedzUsuńtaki ekstrawaganckie i jakie wysokie;
OdpowiedzUsuńŁadne, całkiem proste i pewnie pyszne ;)
OdpowiedzUsuńMmm, pyszności :)
OdpowiedzUsuń