niedziela, 26 kwietnia 2015

ciasto kefirowe z owocami i kruszonką


Ekspresowe ciasto, do przygotowania którego potrzebujemy tylko miski i trzepaczki. Można je zrobić z dowolnymi owocami świeżymi lub z puszki a kruszonkę zamienić na galaretkę. Jest wilgotne, długo zachowuje świeżość a podczas pieczenia mocno wyrasta i obłędnie pachnie. 

*foremka 25*34 cm
Składniki:
  • 5 szklanek mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 2 szklanki kefiru
  • szklanka oleju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • puszka brzoskwiń
  • szklanka jagód 
na kruszonkę:
  • 100 g mąki
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • żółtko
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Mąkę przesiać do miski. Dodać proszek do pieczenia, cukier, kefir, olej i jajka. Wszystko wymieszać za pomocą rózgi i przelać do foremki wyłożonej wysoko papierem do pieczenia. Brzoskwinie pokroić i razem z jagodami wyłożyć na ciasto. Z podanych składników przygotować kruszonkę i posypać nią ciasto. Piec około godziny w 180*C. 

9 komentarzy:

  1. Gratuluję występu w programie "Ewa gotuje",akurat oglądałam go i cieszę się,że mogłam Cię widzieć.Tatra wyglądała wspaniale, i pewno tak samo smakuję.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. proste i jedno ze smaczniejszych ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie poszedł do piekarnika

    OdpowiedzUsuń

  5. Już w piekarniku, efekt końcowy później

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie poleciało do piekarnika :) U mnie z ananasem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A mnie mimo trzymania się przepisu,wyszedł zakalec!:(

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up