sobota, 18 kwietnia 2015

kasza owsiana z owocami i bakaliami


Wiosną i latem częściej mamy ochotę na słodkie, kolorowe śniadania z owocami. Postanowiłam wypróbować kupioną niedawno kaszę owsianą, ugotowałam ją więc na mleku z dodatkiem kokosu i rodzynek. Podana z słodkimi i soczystymi owocami zapewni energię na cały ranek. 

*dla dwóch osób
Składniki:
  • 500 ml mleka
  • 5 dużych łyżek kaszy owsianej
  • łyżka cukru
  • 3-4 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki kokosu
  • jabłko
  • słodka gruszka
  • kilka truskawek
  • listki mięty
  • szczypta soli
W rondelku o grubym dnie zagotować odrobinkę wody (dzięki temu mleko się nie przypali). Wlać mleko, wsypać kaszę i mieszając gotować około kwadransa. Pod koniec gotowania dodać kokos, cukier i rodzynki (trochę odłożyć do posypania). Owoce pokroić w kostkę. Ugotowaną na gęsto kaszę podawać z owocami, posypaną rodzynkami i listkami mięty. 

1 komentarz:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up