Wiosną i latem częściej mamy ochotę na słodkie, kolorowe śniadania z owocami. Postanowiłam wypróbować kupioną niedawno kaszę owsianą, ugotowałam ją więc na mleku z dodatkiem kokosu i rodzynek. Podana z słodkimi i soczystymi owocami zapewni energię na cały ranek.
*dla dwóch osób
Składniki:
- 500 ml mleka
- 5 dużych łyżek kaszy owsianej
- łyżka cukru
- 3-4 łyżki rodzynek
- 2 łyżki kokosu
- jabłko
- słodka gruszka
- kilka truskawek
- listki mięty
- szczypta soli
W rondelku o grubym dnie zagotować odrobinkę wody (dzięki temu mleko się nie przypali). Wlać mleko, wsypać kaszę i mieszając gotować około kwadransa. Pod koniec gotowania dodać kokos, cukier i rodzynki (trochę odłożyć do posypania). Owoce pokroić w kostkę. Ugotowaną na gęsto kaszę podawać z owocami, posypaną rodzynkami i listkami mięty.
pyszota!
OdpowiedzUsuń