Przepis na to ciasto od dwudziestu lat czekał w zeszycie mojej mamy aż wreszcie przyszła na niego kolej. Szkoda, że tak późno, bo ciasto oprócz tego, że jest pyszne to jest też ekspresowe do zrobienia.
*foremka 23*23 cm
Składniki:
- 32 okrągłe biszkopty
- 4 jabłka
- 2 galaretki czerwone
- 2,5 szklanki startych orzechów włoskich
- szklanka cukru pudru
- 200 g masła
- 1 jajko (sparzone wrzątkiem)
Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Następnie nadal ubijając dodać żółtko i orzechy. Białko ubić na pianę i wymieszać z masą. Galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody, przestudzić, dodać jabłka i wymieszać. Odstawić. Na dnie blaszki rozłożyć połowę biszkoptów, rozsmarować masę orzechową a na niej ułożyć resztę biszkoptów. Na wierzch wyłożyć tężejącą galaretkę z jabłkami. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce by galaretka stężała a biszkopty zmiękły.
Ale fajny przepis!!! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:) najlepsze przepisy mama skrywa w swoim starym zeszycie. To już jeden z ostatnich bo prawie wszystkie już przetestowałam
UsuńCiacho ekspresowe i piękne!
OdpowiedzUsuńSmakowite ;)
OdpowiedzUsuńOrzechy i jabłka? To musiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuńa mozna orzechy zastapic migdalami?
OdpowiedzUsuńmożna
Usuńczy mozna orzechy zastapic migdalami?
OdpowiedzUsuń