poniedziałek, 20 kwietnia 2015

sernik z truskawkami (na jogurtach greckich)



Prosty i szybki do zrobienia sernik z truskawkami pieczonymi i świeżymi. Idealny przepis na zbliżający się sezon truskawkowy. Upiekłam go w małej tortownic ale można upiec o nieco większej bo wszedł bardzo wysoki. Dodatkowo sernik można wykończyć bitą śmietaną a na nią ułożyć truskawki.

*mała tortownica 16 cm:
Składniki:
  • 700 g jogurtu greckiego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 4 jajka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 300 g truskawek
  • cukier puder do posypania
 Dno blaszki do pieczenia wyłożyć papierem, boki wysmarować masłem i posypać mąką. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na białą masę, dodać jogurt, olej i budynie, dokładnie zmiksować. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z masą jogurtową. Truskawki pokroić na połówki, część odłożyć do dekoracji. Odrobinę ciasta wyłożyć na dno blaszki, ułożyć na nim część pokrojonych truskawek. Wylać resztę masy jogurtowej i na wierzchu także ułożyć truskawki.

 Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około godziny. Dokładnie wystudzić (sernik opadnie). Przed podaniem posypać cukrem pudrem i udekorować świeżymi truskawkami. 

6 komentarzy:

  1. Sernik pyszny i piękny. Polecam do tego sernika mrożone jagody lub borówki- wrzucam na wierzch i pieką. Po wystudzeniu polewam polewą czekoladową. Cud.

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up