tarta ze szpinakiem i serem korycińskim


Dzięki uprzejmości firmy Pani Czesławy Zarzeckiej z Podlasia mam przyjemność testowania znakomitego sera korycińskiego "Swojskiego". To doskonały ser z mleka krowiego, na podpuszczce, z dowolnymi dodatkami- ja akurat dostałam ten z pieprzem kolorowym i czosnkiem. Doskonale nadaje się do kanapek, zapiekanek i wszelkich potraw na ciepło, bo dobrze się topi a smakuje trochę jak mozzarella. Sprawdza się też jako dodatek do wina. Jego niewątpliwą zaletą jest to, że nie psuje się szybko, tylko dojrzewa- w chłodniczych warunkach możemy go przechowywać nawet do dwóch miesięcy. Moim zdaniem im straszy tym lepszy, z każdym dniem nabiera bogatszego i bardziej wyraźnego smaku. Oczywiście produkowany jest całkowicie naturalnie bez użycia choćby minimalnej ilości konserwantów i chemicznych dodatków. 
Więcej informacji na temat sposobu wyrabiania tego coraz bardziej popularnego sera, jego rodzajów i sprzedaży możecie znaleźć na stronie www.ser-korycinski.pl 
Zachęcam do zajrzenia na stronę i zapoznania się z ciekawą historią sera korycińskiego, która sięga XVII wieku. 


Na pierwszy rzut oprócz tradycyjnych kanapek poszła krucha tarta ze szpinakiem. Ser idealnie się w niej sprawdził smakowo i kolorystycznie. W ogóle doskonale smakuje w połączeniu z kwaśnymi dodatkami- pomidorami, ogórkami kiszonymi czy marynowaną papryką. 

*foremka 21 cm:
Składniki:
na ciasto:
  • 200 g mąki
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
na nadzienie:
  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól,pieprz
dodatkowo:
  • pomidory: malinowy i żółty
  • 100-150 g  Sera Korycińskiego "Swojskiego" Czesławy Zarzeckiej z pieprzem i czosnkiem
  • łyżka czarnych oliwek

 Foremkę na tartę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą. Składniki ciasta zagnieść i wylepić nim dno blaszki. Nakłuć widelcem i podpiec w 200*C przez około 15 minut. 
 Szpinak odparować w rondelku, kiedy nie będzie już wody dodać masło i podsmażyć szpinak. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić, na końcu dodać śmietanę. Przestudzić nadzienie i wyłożyć je na ciasto. 
 Ser pokroić na plasterki i ułożyć na szpinaku. Kawałek sera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
 Pomidory umyć i pokroić w plasterki. Oliwki również pokroić. Plasterki pomidorów ułożyć na tarcie na zmianę. Posypać oliwkami. 
Całość posypać startym serem. Wstawić do piekarnika i piec w 200*C około 30 minut. Najlepiej smakuje z dodatkiem soku czosnkowego. 

1 komentarz: