Prosty i szybki do zrobienia sernik z truskawkami pieczonymi i świeżymi. Idealny przepis na zbliżający się sezon truskawkowy. Upiekłam go w małej tortownic ale można upiec o nieco większej bo wszedł bardzo wysoki. Dodatkowo sernik można wykończyć bitą śmietaną a na nią ułożyć truskawki.
*mała tortownica 16 cm:
Składniki:
- 700 g jogurtu greckiego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/3 szklanki oleju
- 4 jajka
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 300 g truskawek
- cukier puder do posypania
Dno blaszki do pieczenia wyłożyć papierem, boki wysmarować masłem i posypać mąką. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na białą masę, dodać jogurt, olej i budynie, dokładnie zmiksować. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z masą jogurtową. Truskawki pokroić na połówki, część odłożyć do dekoracji. Odrobinę ciasta wyłożyć na dno blaszki, ułożyć na nim część pokrojonych truskawek. Wylać resztę masy jogurtowej i na wierzchu także ułożyć truskawki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około godziny. Dokładnie wystudzić (sernik opadnie). Przed podaniem posypać cukrem pudrem i udekorować świeżymi truskawkami.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około godziny. Dokładnie wystudzić (sernik opadnie). Przed podaniem posypać cukrem pudrem i udekorować świeżymi truskawkami.
Ekstra sernik;)
OdpowiedzUsuńWygląda fenomenalnie :)
OdpowiedzUsuńPyszny!!!
OdpowiedzUsuńPychota! :o)
OdpowiedzUsuńSernik pyszny i piękny. Polecam do tego sernika mrożone jagody lub borówki- wrzucam na wierzch i pieką. Po wystudzeniu polewam polewą czekoladową. Cud.
OdpowiedzUsuń