muffinki z jabłkami i kruszonką


Coraz bardziej zaczynam lubić muffinki, choć kiedyś za nimi nie przepadałam. Niezależnie od smaku i rodzaju są doskonałym wyjściem awaryjnym na wypadek niespodziewanych gości. Wystarczy tylko wszystkie składniki wymieszać i upiec. W 20 minut mamy więc pyszny deser lub podwieczorek. Te z jabłkami zjedliśmy jeszcze ciepłe, takie są najsmaczniejsze. 

Składniki na 18 sztuk:
  • 340 g mąki
  • 140 g  cukru
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • duże jabłko
na kruszonkę:
  • łyżka masła
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki
  • cynamon



Masło stopić i przestudzić. Jabłko pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki ciasta wymieszać trzepaczką, na końcu dodać jabłka. Składniki kruszonki zagnieść.  Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 15-20 minut. 






2 komentarze:

  1. Super! Muffinki z dodatkiem jabłek są wspaniałe, takie mięciutkie i wilgotne. I ta kruszonka, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przypomniałaś mi, że bardzo dawno nie robiłam muffinek, czas nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń