piątek, 17 lipca 2015

muffinki z owocami


Muffinki. Wypiek idealny- ekspresowy, ponadczasowy, dający tysiące możliwości. Do muffinek możemy wrzucić to, na co tylko mamy ochotę. Nie raz ratują nam życie w wypadku niespodziewanych gości, bo ich zrobienie zajmuje zaledwie pół godziny. Znikają równie szybko- jedna blaszka na jedno posiedzenie. Latem obowiązkowo z owocami. Nie wiem, jak mogłam ich nie lubić. 

Składniki na 12 sztuk:
składniki suche:
  • 250 g mąki
  • 130 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
składniki mokre:
  • 200 ml maślanki
  • 100 g rozpuszczonego i wystudzonego masła
  • 2 jajka
dodatkowo:
  • garść malin
  • 2 łyżki jagód
  • brzoskwinia
  • łyżka płatków migdałowych
Składniki suche wymieszać w misce, w osobnej wmieszać mokre składniki. Składniki suche wsypać do mokrych i wymieszać za pomocą rózgi  niezbyt dokładnie. Foremkę wyścielić papilotkami, do każdej nałożyć ciasto. Na wierzchu ułożyć owoce i lekko docisnąć, posypać płatkami migdałów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 25 minut. Po upieczeniu można dodatkowo posypać cukrem pudrem. 


Inspiracja- The Cake Book

3 komentarze:

  1. Mniam, takie pełne owoców musiały być wyjątkowo pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mają skarbów w sobie, aż się chce spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up