Przepis na te kotleciki moja mama dostała od swojej koleżanki- pani Jadzi. W zasadzie niewiele się różnią od tradycyjnych kotletów z tym, że są delikatniejsze i taka opcja bardziej mi smakowała. To coś jak połączenie omleta z kotletem. Podane z sałatką z pomidorów były bardzo smaczne.
Składniki:
- 4 filety z kurczaka
- 4 jajka
- duża łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Mięso umyć i pokroić w niewielką kostkę. Jajka lekko ubić rózgą i dodać mąkę ziemniaczaną. Mięso natrzeć czosnkiem, solą i pieprzem i dodać do masy jajecznej. Na patelni o grubym dnie rozgrzać tłuszcz i nakładać po łyżce ciasta. Smażyć powoli na złoto z obu stron.
a mozna w calosci smazyc filety?
OdpowiedzUsuńMożna ale to już nie to samo. Fajne są właśnie pokrojone bo wtedy miedzy kawalkami mięsa jest takie fajne ciasto omletowe.
OdpowiedzUsuńahaaaa :) wyprobuje w niedziele :D
OdpowiedzUsuńLubie kurczaczki w różnych panierkach :o)
OdpowiedzUsuńJak się naciera czosnkiem mięso pokrojone w drobną kostkę?
OdpowiedzUsuńNajpierw nacierac a potem kroic, ha
OdpowiedzUsuńrzeczywiscie bardzo smaczne szybkie ja dodaje natke pietruszki jak mam pieczarki i paprykę to też i troczę magi rewelacja
OdpowiedzUsuńA ja do pokrojonego w kostkę kurczaka dodaję jajko,mąkę,łyżkę majonezu i starty ser żółty. Są pyszne :)
OdpowiedzUsuń