wtorek, 14 lipca 2015

torcik makowy z brzoskwiniami


Mam słabość do ciast z makiem i kokosem. Ostatnio naszło mnie właśnie na takie, więc połączyłam je z brzoskwiniami, kremem budyniowym i biszkopcikami z wyraźną nutą alkoholu. Zrobiłam je w formie tortu, było przepyszne ale miałam problemy ze zrobieniem mu zdjęć, bo bardzo nie chciało zapozować. Pomimo iż nie prezentuje się okazale to smak jest godny polecenia. 

*tortownica 21 cm:
na ciasto:
  • 4 białka
  • 100 g cukru
  • 100 g kokosu
  • 100 g maku
  • szczypta soli
na krem:
  • 500 ml mleka
  • 35 g mąki kukurydzianej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g masła
dodatkowo:
  • puszka brzoskwiń
  • 1/3 szklanki wódki
  • 100 g deserowej czekolady
  • 3 łyżki mleka
  • 240 g małych biszkopcików
Białka z solą ubić. Kiedy piana będzie sztywna powoli dosypywać cukier. Kokos wymieszać z makiem i delikatnie dodać do piany. Masę podzielić na dwie części i  upiec w dwóch tortownicach lub narysować na papierze do pieczenia dwa krążki i upiec na nich ciasto (w 170*C około 20 minut). 




W połowie mleka rozmieszać cukier, mąkę ziemniaczaną i kukurydzianą, żółtka. Resztę mleka zagotować i ugotować na nim budyń. Wystudzić. Miękkie masło zmiksować na biało a następnie ucierając dodawać po trochę budyniu.





Brzoskwinie odsączyć (sok zachować) i pokroić na drobne kawałki. Z masy odłożyć trzy łyżki a do reszty wmieszać brzoskwinie. Syrop z brzoskwiń wymieszać z wódką. Na jednym blacie ciasta rozsmarować połowę masy z brzoskwiniami. Biszkopt nasączyć w syropie z wódką i ułożyć na masie, przykryć jej drugą częścią i drugim blatem ciasta.




Pozostałą masę rozsmarować na wierzchu i bokach ciasta. Resztę biszkoptów również nasączyć i obłożyć nimi ciasto dookoła. Czekoladę połamać i razem z mlekiem rozpuścić nad parą. Polać ciasto i udekorować dowolnymi owocami (użyłam granatu i brzoskwiń). Wstawić do lodówki na kilka godzin. 





 Paterę, na której podałam tort otrzymałam od sklepu Rossi. Możecie ją kupić tutaj: patera 

Teraz w sklepie Rossi trwa promocja- przy zakupie za kwote min 600 zł Kubek marki Villeroy&Boch wart 110 zł otrzymacie gratis.

Zapraszam także do polubienia fb sklepu tutajklik i odwiedzin na stronie. Znajdziecie tam mnóstwo przepięknych i oryginalnych artykułów przydatnych nie tylko w kuchni.


6 komentarzy:

  1. Jak to nie prezentuje się okazale? Wygląda wspaniale i bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moim zdaniem wygląda fantastycznie i zachęcająco do konsumpcji!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląd zniewalający -warto przygotować takie ciasto - i się nim delektować -

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda niesamowicie, pyszne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Poległam na tym torcie :( Sromotna klęska. A wszystko przez krem. Budyń wyszedł mi jakiś zbyt rzadki i tu powinnam już zadziałać a ja stwierdziłam, że nic że może będzie ok. Potem mimo składników w temp. pokojowej zważył mi się krem. Uratowałam go w kąpieli wodnej ale był bardzo rzadki. Spływał. Poszedł do lodówki. Nic. Dodałam żelatyny. Zaczęłam układać. Wszystko zaczęło spływać, łącznie z biszkoptami. Wyć mi się chciało. Wpakowałam wszystko w tortownicę może stężeje. Buuu chyba nie mam dnia dzisiaj.

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up