Sałatki z tuńczykiem są u nas bardzo lubiane. Sam tuńczyk może wydawać się mdły, dlatego jego smak warto przełamać jakimś wyrazistym dodatkiem. Do tej sałatki dodałam rodzynki a zamiast majonezu domowy sos czosnkowy. Dzięki temu nie była mdła ale miała wyraźny, lekko ostro-słodki smak.
Składniki:
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 5 kawałków papryki konserwowej
- 2 puszki tuńczyka w oleju
- puszka kukurydzy
- 1/2 szklanki rodzynek
- szklanka makaronu świderki
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku, odcedzić i wystudzić. Kukurydzę i tuńczyka odsączyć. Paprykę pokroić w drobne kawałki. Rodzynki zalać wrzątkiem na kilka minut i odcedzić. Jogurt i majonez wymieszasz, dodać pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kapustę zeszatkować. Wszystkie składniki wymieszać. Sałatkę odstawić do lodówki na minimum dwie godziny, żeby smaki się połączyły.
ciekawa propozycja
OdpowiedzUsuńCiekawy ten dodatek rodzynek do sałatki;))
OdpowiedzUsuńciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńCzosnek... nie za dużo go? Czy jego ostrość zbija majonez?
OdpowiedzUsuńMy lubimy dużo czosnku ale każdy przecież może dać ile lubi:) Tuńczyk jest dośc mdły dlatego tak dużo czosnku, żeby smak był wyrazisty.
Usuń