wtorek, 18 sierpnia 2015

ciasto z kulkami serowo-kokosowymi


Przepis na to ciasto od jakiegoś czasu krąży w internecie i jest dość popularny. A że kocham kokos postanowiłam też się skusić i spróbować go upiec. Przerobiłam proporcję, bo chciałam uzyskać ciasto wyższe niż w oryginale ale nie spodziewałam się, że wyrośnie aż takie duże. Dla czekoholików i wielbicieli kokosu to na pewno przepis wart wypróbowania. 

*tortownica 21 cm:
Składniki:
na kulki serowe:

  • 250 g twarogu
  • 50 g kokosu
  • 50 g cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 jajko
na ciasto:

  • 5 jajek
  • 225 g mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru
  • 150 g czekolady deserowej
  •  4 łyżki kakao
  • 150 ml mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
na polewę:
  • 1/4 kostki masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • łyżka kakao
  • łyżka wrzątku
  • płatki kokosowe i czekoladowe
Przygotować kulki: wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać na gładką masę. 







Dno i boki foremki wyścielić papierem do pieczenia. Z masy serowej ulepić kulki (najlepiej zwilżonymi rękami) i ułożyć na dnie blaszki. 







Białka oddzielić od żółtek. Żółtka z cukrem utrzeć na białą puszystą masę. Czekoladę rozpuścić nad parą i wlać do masy jajecznej.







 Mąkę, kakao, mąkę ziemniaczaną, sól i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do masy jajecznej, dolać mleko i zmiksować. Białka ubić na sztywno i dodać do masy. 






Zmiksowane na gładko ciasto przelać do foremki, delikatnie żeby nie uszkodzić kulek serowych. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około godziny sprawdzając patyczkiem. Upieczone ciasto wystudzić. Masło, cukier puder, kakao i wrzątek zagotować mieszając. Kiedy polewa trochę zgęstnieje polać ciasto i posypać płatkami kokosa i czekoladą. 


źródło przepisu - muzulmakanakuchni- z moimi zmianami

17 komentarzy:

  1. Ale fajne :) Kiedyś w Ikei jadłam podobne ciasto, tylko że kulki kokosowe były na górze i od tego czasu zastanawiałam się jak możnaby takie ciasto zrobić w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciacho jest rewelacyjne i takie puszyste.Świetny przepis i połączenie składników;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak obliczyc proporcje składnikow jesli mam tortownice 28 cm ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mysle ze można zrobić z tych proporcji wtedy ciasto bedzie niższe. Albo z półtorej porcji.

      Usuń
    2. dziekuje bardzo

      Usuń
  4. Pysznie wygląda. Zjadłabym takie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniami :o) wygląda naprawdę pysznie :o)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie wygląda z tymi kuleczkami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem ciekawa,jakich proporcji trzeba by było użyć na dużą blachę? Jesli dwóch to wyjdzie wysoko a ciasto będzie "na bogato". Chyba,że z 1,5 i wyjdzie niższe , hmmm

    OdpowiedzUsuń
  8. Dużą to znaczy jaką? Dużą z piekarnika czy taka 34*25 cm?

    OdpowiedzUsuń
  9. a co zrobić z tą czekoladą deserową w ilości 150g ?? chyba powinna być w ciescie ale nie napisano.. :(

    OdpowiedzUsuń
  10. czy do tego ciasta pasuje jakaś masa? jeśli tak, to jaka wg Pani? bardzo ładnie to wygląda i myślę nad tym czy udałoby się z tego zrobić tort?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. raczej nie.... masa moim zdaniem by tu nie pasowała i jest zbędna, ciasto bez niej jest pyszne i oryginalne w smaku

      Usuń
  11. ile czasu zajmuje wykonanie całości?

    OdpowiedzUsuń
  12. a jaką funkcję w piekarniku ustawić? Termoobieg?

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam , czy ciasto to mogę zrobić w formie muffinek? Pozdrawiam i czekam na odp.

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziś upieklam coś nie poszło. Kulki serowe twarde zbite może za dużo kolosa. CIASTO do połowy puch od połowy kamień.Ale dobre ...muszę raz jeszcze zrobic

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up