środa, 19 sierpnia 2015

piernikowa babka na majonezie


Babka na majonezie, choć już coraz bardziej popularna dla niektórych może wydawać się dziwna. Mnie z początku też dziwił dodatek majonezu w cieście ale szybko przekonałam się o tym, że nie zmienia on smaku (o ile jest to majonez łagodny bez przypraw) a nadaje wilgotności i puszystości. Jest prosta do zrobienia jak biszkopt a tym razem dodałam do niej przyprawę piernikową. Ciasta z takim dodatkiem robię dość często a na blogu możecie zobaczyć wersję np. z kajmakiem (klik).

* keksówka 30 cm 
Składniki:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki majonezu 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka kakao
  • łyżka przyprawy do piernika
dodatkowo:
  • 5 łyżek cukru pudru
  • ok. łyżka wrzątku
  • kolorowa cukrowa posypka
 Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno, następnie nadal ubijając dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie gęsta i puszysta dodać majonez i zmiksować. Następnie przesiać mąki i delikatnie wmieszać. Podzielić ciasto na połowę. Jedną część wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej połowy dodać kakao i przyprawę piernikową. Wymieszać i wylać do foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 45 minut. Kiedy wystygnie cukier puder wymieszać z wrzątkiem i tym lukrem polać ciasto. Posypać cukiereczkami i odstawić do zastygnięcia. 

11 komentarzy:

  1. Taka babka jest bardzo popularna w okresie świat Wielkanocnych. Jeszcze jej nie robiłam, ale musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli nie robiłaś to polecam. Nie tylko na Wielkanoc.

      Usuń
  2. Uwielbiam wszelakie babki. A piernikowa musi być pyszna :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy taki dwukolorowy wzorek robi się sam czy ma Pani jakiś sposób na to? Muszę koniecznie spróbować. Pozdrawiam i dziękuję bo Pani blog to skarbnica wiedzy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dziękuję za miłe słowa 😊 wzorek zrobi sie sam, ciasto ciemne jest cięższe i podczas pieczenia opada tworząc wzorek. Dlatego ciemne ciasto wylewamy na górę. Pozdrawiam 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. Miałam zrobić w weekend ale rodzina zamówiła kolejny raz czekoladowe ciasto z kulkami więc babka musi poczekać. Co do bloga to samiusieńka prawda bo każde danie i ciasto z Pani przepisu udaje się rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ ona musiała pachnieć!
    Niedługo będę musiała przyprawę piernikową znów przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiadomo- domowa przyprawa do piernika najlepsza:)

      Usuń
  7. Babka jest bardzo dobra, pulchna, ładnie pachnie i szybka w wykonaniu - polecam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję za skorzystanie z przepisu i komentarz. Pozdrawiam:)

      Usuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up