sobota, 12 września 2015

koperty naleśnikowe a'la pizza


Cała moja rodzina uwielbia naleśniki, nie tylko te na słodko a nawet wytrawne bardziej. Dotychczas naszymi ulubionymi były wiejskie kieszonki (kilk) ale te dzisiejsze chyba je wyprzedzą. Cienkie naleśniki nadziałam farszem podobnym do składników pizzy, poskładałam w koperty, opanierowałam i usmażyłam. Mozzarella w środku świetnie się roztopiła i przy krojeniu była idealnie ciągnąca. Oczywiście podałam je z sosem czosnkowym, który u nas jada się litrami. Takie naleśniki polecam na drugie danie lub kolację. 

Składniki:
na ciasto:
  • 3 szklanki mleka
  • 300 g mąki
  • 3 jajka
  • 1/3 łyżeczki soli
na nadzienie:
  • 200 g kiełbasy
  • cebula
  • 200 g mozzarelli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • 300 g pieczarek
  • ząbek czosnku
  • pieprz
  • oregano
dodatkowo:
  • bułka tarta
  • 2 jajka
  • mąka
  • olej do smażenia
Składniki ciasta zmiksować i odstawić na kwadrans. W tym czasie przygotować farsz. Posiekaną cebulę zeszklić i dodać plasterki pieczarek. Kiedy się podsmażą wrzucić półplasterki kiełbasy, paprykę pokrojoną w kostkę i kukurydzę. Doprawić pieprzem i oregano, smażyć chwilę. Z ciasta usmażyć cienkie naleśniki tak, żeby za bardzo się nie spiekły (bo będą się łamać przy składaniu). Na każdy naleśnik kłaść gruby plasterek mozzarelli i dużą łyżkę farszu. Składać boki do środka formując kwadrat. Panierować w mące, jajku i bułce tartej a następnie smażyć na złoto. 

11 komentarzy:

  1. Zamiast kiełbasy wolałabym użyć kurczaka.
    Akurat mam ochotę na takie coś. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurczak jak najbardziej też może być 😊

      Usuń
  2. fantastyczne, a nadzienie to można chyba, co kto lubi :)
    Martinix

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają pysznie, już czuję ten zapach rozchodzący się po domu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy zamiast smażenia można te naleśniki upiec w piekarniku (oczywiście w celu roztopienia mozzarelli)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem czy piekarnik to dobry pomysł, ponieważ trzeba je opanierowac a raczej bulka tarta się nie spiecze ☺

      Usuń
  5. Promujemy przepisy blogerów. Może zechciałabyś dodać bloga do naszego Katalogu Smaków? Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam.Ile porcji z tego wyjdzie?Naleśniki pieczemy na dużej czy małej patelni?

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciężko określić ile porcji, zalezy jak duże zrobisz. Raczej na dużej patelni żeby łatwiej bylo złożyć.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają mega apetycznie! Oczywiście zapisuję do wypróbowania bo obok tak pysznych naleśników nie da się przejść obojętnie :)

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up