piątek, 4 września 2015

makowiec z brzoskwiniami (na drożdżowym cieście)


Makowiec na drożdżowym cieście to jedno z ciast, które kojarzą mi się z babcią. Bardzo lubię puszyste drożdżowe i grubą warstwę maku, którą w sklepowych drożdżówkach ciężko spotkać. Takie ciasta jadany na drugie śniadanie ze szklaneczką kakao. Ale może ono być też wypiekiem świątecznym. 

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 30 g cukru
  • 20 g drożdży
  • 3 żółtka
  • 80 g masła stopionego
  • szczypta soli
na masę makową: 
  • puszka masy makowej
  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • kilka kropel aromatu rumowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • puszka brzoskwiń
  • skórka z cytryny i pomarańczy
na kruszonkę:
  • 1 żółtko
  • 100 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g masła

Drożdże rozpuścić w mleku i wlać do przesianej mąki. Dodać sól oraz żółtka i zacząć wyrabiać. Na końcu wlać wystudzone masło i wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne i będzie się odklejać od miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. 




W tym czasie przygotować masę makową. Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać do masy makowej. Rodzynki zalać wrzątkiem na kilka minut i odcedzić, razem ze skórkami cytrusów i mąką ziemniaczaną dodać do maku, wlać olejek. Wszystko razem połączyć. Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić na mniejsze kawałki.



Składniki kruszonki zagnieść razem palcami tak aby uzyskać kruszonkę, nie jednolite ciasto.  







Wyrośnięte ciasto rozwałkować delikatnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 









Na cieście rozłożyć masę makową i poukładać brzoskwinie. 








Posypać kruszonką. Piekarnik nagrzać do 200*C. Wstawić ciasto na najniższą półkę na 15 minut a następnie przełożyć wyżej i piec jeszcze około 25-30 minut. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. 

5 komentarzy:

  1. Prosze napisac czy to termoobieg te 200 stopni?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie bardzo już świątecznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A można by dać świeże śliwki zamiast brzoskwiń ?

    OdpowiedzUsuń
  4. W takim razie mam pomysł na kolejne ciasto. Piekę w czwartek :)

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up