czwartek, 17 września 2015

pasta z fasoli z jabłkiem i smażoną kaszą gryczaną


Na pierwszy rzut oka takie połączenie składników może wydawać się dziwne i ciężko jest wyobrazić sobie smak tej pasty. Kiedy pierwszy raz zobaczyłam ten przepis to od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Zrobiłam go kompletnie na oko przy okazji dużej imprezy i wszystkim tak smakowało, że wiedziałam, że muszę go powtórzyć i wstawić tu dla Was. Jabłka usmażone z cebulą i majerankiem, zmiksowane z białą fasolą tworzą coś a'la "smalczyk" a kasza gryczana usmażona z pikantnymi przyprawami może tu udawać skwarki. I tak powstaje coś w rodzaju roślinnego smalczyku. Taka wersja na pewno jest dużo zdrowsza, mniej kaloryczna ale równie smaczna. Zachęcam Was do spróbowania. 

Składniki:
  • 2 puszki białej fasoli
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki kaszy gryczanej prażonej
  • słodka papryka
  • szczypta chilli
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól
  • pieprz
Jabłka i cebulę obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Fasolę odsączyć i wypłukać. Kaszę ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić jabłka, czosnek i cebulę, trochę posolić, przyprawić majerankiem i pierzem, podsmażyć. Odstawić do przestudzenia a następnie wymieszać z fasolą i rozdrobnić na mus. Pozostały olej rozgrzać na patelni na której smażyły się jabłka. Wrzucić kaszę, przyprawić słodką i ostrą papryką, czosnkiem i pieprzem. Smażyć chwilę a następnie wystudzić i wymieszać z pastą fasolową. Podawać jako dodatek do pieczywa. 



1 komentarz:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up