Dzisiaj mam dla Was przepis na błyskawiczne i tanie ciasto. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut i nawet nie trzeba używać miksera. Wystarczy wymieszać wszystko łyżką i upiec. Doskonałe na wypadek niespodziewanych gości. Można je zrobić w dwóch wersjach- pomijając dodatek przyprawy do piernika otrzymamy murzynek.
*keksówka 35 cm
Składniki:
- 2 szklanki mleka
- 3 szklanki maki pszennej
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 duże łyżki dowolnego dżemu (użyłam z czarnej porzeczki)
- duża łyżka przyprawy do piernika
na polewę:
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- łyżka wrzątku
Mleko, olej i dżem wymieszać. Dodać przesianą mąkę i resztę składników. Wszystko wymieszać za pomocą rózgi lub drewnianej łyżki. Przelać do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 50 minut, do suchego patyczka.
nie ma jajek ?
OdpowiedzUsuńNie, na tym to właśnie polega.
Usuńa gdzie jajka
OdpowiedzUsuńNo przecież napisałam w tytule przepisu, że to ciasto bez jajek....
OdpowiedzUsuńŻe ciasto jest bez jajek nie znaczy że jest nie dobre.
OdpowiedzUsuńPiekłam podobne ciasto bez jaj i jest przepyszne, te ciasto również będzie rewelacyjne. Wypróbuje na pewno.
Że ciasto jest bez jajek nie znaczy że jest nie dobre.
OdpowiedzUsuńPiekłam podobne ciasto bez jaj i jest przepyszne, te ciasto również będzie rewelacyjne. Wypróbuje na pewno.
Napiszcie czy dobre
OdpowiedzUsuńA ja upiekłam i mi wyszedł zakalec :( Czy przyczyną może być to że zamiast wymieszać łyżką, wymieszałam mikserem (żeby nie było grudek mąki)?
OdpowiedzUsuńbardzo prawdopodobne, że dlatego. To tak samo jak z muffinkami- miesza się łyżką bo zbyt dokładne wymieszanie powoduje zakalec.
UsuńA ja upiekłam dziś i wyszło super
OdpowiedzUsuńcieszę się !
UsuńJak długo może stać to ciasto? jeśli upiekę je jutro to czy będzie dobre na święta?
OdpowiedzUsuńnie można dodawać zbyt kwaśnych powideł bo wtedy wychodzi zakalec :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam wyrosło pięknie i super smakuje :))
OdpowiedzUsuńIle czasu może stać to ciasto?
OdpowiedzUsuńSuper ciacho, wilgotne, szybkie i łatwe :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze jest świeże, tego dnia co zrobiłam poszło pół blaszki, ale również dobre jest trzeciego dnia lecz nie jest już tak miękkie jak pierwszego dnia.
OdpowiedzUsuńUpiekłam według przepisu i co ZAKALEC ZAKALEC PFEEEE
OdpowiedzUsuńPieklam dzisiaj- zmodyfikowalam leciutko, zamiast mleka uzylam maslanki, zamiast zwyklego cukru uzylam cukru pudru I to tylko 1/4 szklanki, dzem malinowy, kakao oczywiscie,; nie mialam gotowej przyprawy do pietnikow- dodalam poeprzu cayenne I 1lyzke cynamonu. Rewelacja, zero xakalca, pulchniutkie.
OdpowiedzUsuńA ja właśnie mam zamiar się brać za to ciasto piekłam juz jest świetny, tylko zastanawiałam się czy dobrym pomysłem było by dodanie zamiennika mleka 😊
UsuńNo to jeszcze poproś,e o długość foremki jednak nie wszystkie są równe a nie chciałabym żeby wyrosło za niskie np
OdpowiedzUsuńNad przepisem jest napisane.
UsuńPiernik pyszny,udany,smaczny,super przepis.
OdpowiedzUsuńPyszne 😍
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Zrobilam bez jajek i w dodatku z mlekiem kokosowym bez przyprawy do piernika wiec murzynek wyszedł mi idealnie
OdpowiedzUsuńWyszedł.Piękny wilgotny wysoki.Rewelacja!!!
OdpowiedzUsuńCzad wyszedl znakomicie, i jest pyszny
OdpowiedzUsuńSuper przepis :) Na ciepło trochę gumowate, ale na zimno super :)
OdpowiedzUsuńJest super
OdpowiedzUsuńJest super super super
OdpowiedzUsuńUpiekłam wczoraj ten piernik, tylko sodę zastąpiłam proszkiem do pieczenia. Wyrósł pięknie, smakował bardzo. Wilgotny, czekoladowy, mniam. Dziękuję i pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńWitam.
OdpowiedzUsuńZastanawia mnie dlaczego wszystkie przepisy na piernik BEZ jajek bazują na oleju, gdy te z jajkami najczęściej mają w tym miejscu masło.
Czy można to zastąpić tożsamą ilością płynnego masła?
Pozdrawiam
super ciacho ...mniam :D
OdpowiedzUsuń