środa, 25 listopada 2015

filety w occie


Zbliżają się Andrzejki, koniecznie więc trzeba będzie przygotować jakieś zakąski. Jako jedną z nich polecam właśnie takie filety z kurczaka w zalewie octowej. Można a nawet trzeba przygotować je wcześniej więc tym sposobem możecie zaoszczędzić trochę czasu w dniu imprezy. Spokojnie mogą postać kilka dni w lodówce, najlepiej smakują po dwóch czy trzech dniach kiedy się przegryzą. 

Składniki na 4 słoiki:

  • 3 filety z kurczaka
  • 2 jajka
  • pieprz
  • sól
  • mąka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
na zalewę:
  • 5 szklanek wody
  • szklanka octu 
  • szklanka cukru
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • łyżeczka ziarenek pieprzu czarnego
  • 3/4 łyżeczki soli
Słoiki wymyć, wyparzyć i wysuszyć. 
Mięso pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pierzem, opanierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na złoto i przełożyć do słoików. 
Cebule pokroić w krążki. Wszystkie składniki zalewy doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut. Gorącą zalewą zalać mięso i od razu zakręcić słoiki. Kiedy wystygną wstawić do lodówki. 






4 komentarze:

  1. Czy z filetami ryb można zrobić podobnie?

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię identyczne przekąski, tylko z ryby. Z kurczaka jak dotąd nie próbowałam, ale z pewnością skorzystam z przepisu. Takie zakąski są bardzo wygodne, bo można przygotować je dzień przed imprezą, smakują doskonale (np. z sałatką jarzynową i jako „zagrycha”) i nie wymagają wiele pracy. Filety z ryby w zalewie octowej są u mnie żelaznym punktem świątecznego stołu, bo wtedy smakują wyjątkowo :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis znany,nie polecam, lepsza w tej marynacie jest rybka.

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up