czwartek, 14 stycznia 2016

pikantne bułeczki z tuńczykiem


Jeśli zaglądacie często na bloga to wiecie, że jestem uzależniona od pieczenia drożdżowego. Uwielbiam je pod każdą postacią, zarówno na słodko jak i wytrawnie. Spory zapas tuńczyka w puszce postanowiłam wykorzystać jako nadzienie do drożdżowych bułeczek właśnie. Farsz przyprawiłam na pikantnie, żeby podkręcić trochę mdły smak ryby. A podałam oczywiście z sosem czosnkowym, którego u nas nie może zabraknąć. 

Składniki na 10 bułeczek:
na ciasto:
  • 500 g mąki
  • 1/2 szklanka ciepłej wody
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 50 ml oleju
  •  jajko
na nadzienie:
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (po 130 g po odsączeniu)
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • duża szczypta chilli
  • świeżo zmielony pieprz
  • 4 łyżki czarnych oliwek
  • 3 łyżki kukurydzy
dodatkowo:
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • jajko
  • 3 łyżki startej mozzarelli
Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozpuścić w mleku z odrobiną mąki i cukrem. Odstawić na kilka minut. Kiedy drożdże ruszą wlać rozczyn do miski z mąką, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto na gładko. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut. W tym czasie przygotować farsz. Tuńczyka odsączyć, przełożyć do miski. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawić. Oliwki pokroić na połówki i razem z kukurydzą wmieszać do tuńczyka. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części. Każdy kawałek ciasta rozciągnąć na dłoni i nałożyć po dużej łyżce farszu. Dokładnie zlepić boki i ułożyć bułeczki na blaszce wyłożonej papierem, układając sklejoną stroną do dołu. Jajko rozbełtać i posmarować bułeczki. Wierzch posypać ziołami i mozzarellą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około 15 minut. 

4 komentarze:

  1. Aż mi w brzuchu zaburczało, jak zobaczyłam te bułeczki! pycha!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bułeczki wyglądają przepysznie. Jednak ja nie lubię tuńczyka, co mogę dać w zamian, jako nadzienie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kurczak gotowany,suszony pomidor, mozarella, bazylia :)

      Usuń
  3. bułeczki są wyśmienite,zmieniłam tylko w przepisie..,zamiast mąki pszennej dałam pełnoziarnistą, polecam mniam

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up