sałatka ze strączków


Przepis na taką sałatkę moja mama dostała od koleżanki z pracy. Sałatka ekspresowa, robi się ją dosłownie w 5 minut. Bardzo zdrowa, zawiera dużo białka i witamin, jest pożywna i syci na długo. 
Polecam ją zwłaszcza osobom, które nie jedzą mięsa. Miseczka takiej sałatki zastąpi porządny kawał mięsa. 

Składniki:
  • puszka białej fasoli
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • puszka ciecierzycy
  • puszka soczewicy
  • czerwona cebula
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 3-4 łyżki octu balsamicznego
  • pieprz
Warzywa z puszek odsączyć i przelać zimną wodą. Cebulę drobno pokroić, natkę pietruszki posiekać. Do warzyw dodać ocet (można dodać więcej lub mniej w zależności od tego jak lubicie), cebulę i natkę. Doprawić pieprzem. Najlepiej smakuje po kwadransie, kiedy smaki się połączą. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz