niedziela, 31 stycznia 2016

sernik w bezie


Ciasto absolutnie doskonałe! Sernik ukryty w dwóch warstwach bezy i otulony bitą śmietaną. Lekkie jak chmurka, wbrew pozorom nieprzesłodzone, delikatne, dosłownie rozpływa się w ustach. Ma tylko jedna wadę - taki kawałek to ogromna bomba kaloryczna. Ale nie mimo to nie sposób mu się oprzeć.

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na sernik:

  • 1 kg sera na sernik 
  • 250 g cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mleka
na bezę:

  • 5 białek
  • 200 g cukru
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu
na bezę kokosową: 
  • 5 białek
  • 200 g cukru
  • 100 g kokosu
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu
na krem:
  • 600 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania śmietan-fixu
Przygotować sernik: żółtka utrzeć z cukrem na biało. Nadal ucierając dodawać po trochę sera. Na końcu wlać mąkę ziemniaczaną rozrobioną w mleku. Przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około godziny. 

Przygotować bezę: białka ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Tak samo przygotować bezę kokosową i dodać na końcu wiórki kokosowe. Przygotować dwa kawałki papieru do pieczenia o wielkości blaszki, w której piekł się sernik. Wyłożyć na nie ciasta bezowe i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140*C i piec około 20 minut, następnie zmniejszyć do 100*C i piec pół godziny. Wystudzić. 

Kremówkę ubić z cukrem pudrem i fixami. Na podstawce ułożyć beze kokosową, wyłożyć połowę bitej śmietany i nałożyć wystudzony sernik. Rozsmarować resztę kremu i przykryć bezą. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. 


14 komentarzy:

  1. wygląda wspaniale; uwielbiam serniki, ale z takim się jeszcze nie spotkałam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie. W smaku chyba jest boski! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zamiast bezy kokosowej można zrobić dwie bez kokosu lub jedną większą? u nas kokosu nie lubimy

    OdpowiedzUsuń
  4. Jasne. Kokos można zupełnie pominac

    OdpowiedzUsuń
  5. jaki ser jest najlepszy do tego ciasta - można użyć tego z wiaderka ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy śmietana ma być 30% czy 36%?i czy tą bezę pieczemy na tacy piekarnika? Czy normalnie można ją upiec w formie? Czy na tej blaszce piekarnikowej lepiej wychodzi?

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy śmietanka ma być 30% czy 36%?

    OdpowiedzUsuń
  8. Wydaje mi sie, że kiedyś jadłam taki sernik, ale muszę zrobić w domu, żeby stwierdzić,c zy to na pewno to samo :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy beza do sernika ma być pieczona tylko na papierze do pieczenia czy w formie? Widzę że ktoś już zadał takie pytanie wyżej jednak nie ma na nie odpowiedzi, nigdy nie piekłam bezy dlatego pytam bo chciałam zrobić to ciasto w weekend.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bezę trzeba upiec na papierze. Można papier umieścic w foremce wielkości tej, w jakiej pieklismy sernik albo dociąc papier na taki wymiar i upiec na tacy z piekarnika.

      Usuń
  10. Upiekłam :) ciasto wyszło rewelacyjnie, takiego sernika jeszcze w domu nie mieliśmy :) Niestety jako początkująca mam ten sam problem co wielu, moja beza wyszła gumowata. Czy ma pani jakieś złote rady żeby wyszła idealna? :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piekła wyszedł przepyszny.Polecam

    OdpowiedzUsuń
  12. Rewelacja!przepyszny:-)Piekę na każde święta i zawsze szybko znika z talerza:-D.Polecam również sernik z musem czekoladowym.

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up