Ciasto absolutnie doskonałe! Sernik ukryty w dwóch warstwach bezy i otulony bitą śmietaną. Lekkie jak chmurka, wbrew pozorom nieprzesłodzone, delikatne, dosłownie rozpływa się w ustach. Ma tylko jedna wadę - taki kawałek to ogromna bomba kaloryczna. Ale nie mimo to nie sposób mu się oprzeć.
*foremka 25*34 cm
Składniki:
na sernik:
- 1 kg sera na sernik
- 250 g cukru
- 5 żółtek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mleka
- 5 białek
- 200 g cukru
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu
na bezę kokosową:
- 5 białek
- 200 g cukru
- 100 g kokosu
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu
na krem:
- 600 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania śmietan-fixu
Przygotować sernik: żółtka utrzeć z cukrem na biało. Nadal ucierając dodawać po trochę sera. Na końcu wlać mąkę ziemniaczaną rozrobioną w mleku. Przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około godziny.
Przygotować bezę: białka ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Tak samo przygotować bezę kokosową i dodać na końcu wiórki kokosowe. Przygotować dwa kawałki papieru do pieczenia o wielkości blaszki, w której piekł się sernik. Wyłożyć na nie ciasta bezowe i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140*C i piec około 20 minut, następnie zmniejszyć do 100*C i piec pół godziny. Wystudzić.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem i fixami. Na podstawce ułożyć beze kokosową, wyłożyć połowę bitej śmietany i nałożyć wystudzony sernik. Rozsmarować resztę kremu i przykryć bezą. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
wygląda wspaniale; uwielbiam serniki, ale z takim się jeszcze nie spotkałam
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie. W smaku chyba jest boski! :)
OdpowiedzUsuńSuper. Wyprubuje napewno😙w
OdpowiedzUsuńzamiast bezy kokosowej można zrobić dwie bez kokosu lub jedną większą? u nas kokosu nie lubimy
OdpowiedzUsuńJasne. Kokos można zupełnie pominac
OdpowiedzUsuńjaki ser jest najlepszy do tego ciasta - można użyć tego z wiaderka ?
OdpowiedzUsuńCzy śmietana ma być 30% czy 36%?i czy tą bezę pieczemy na tacy piekarnika? Czy normalnie można ją upiec w formie? Czy na tej blaszce piekarnikowej lepiej wychodzi?
OdpowiedzUsuńCzy śmietanka ma być 30% czy 36%?
OdpowiedzUsuńWydaje mi sie, że kiedyś jadłam taki sernik, ale muszę zrobić w domu, żeby stwierdzić,c zy to na pewno to samo :P
OdpowiedzUsuńCzy beza do sernika ma być pieczona tylko na papierze do pieczenia czy w formie? Widzę że ktoś już zadał takie pytanie wyżej jednak nie ma na nie odpowiedzi, nigdy nie piekłam bezy dlatego pytam bo chciałam zrobić to ciasto w weekend.
OdpowiedzUsuńBezę trzeba upiec na papierze. Można papier umieścic w foremce wielkości tej, w jakiej pieklismy sernik albo dociąc papier na taki wymiar i upiec na tacy z piekarnika.
UsuńUpiekłam :) ciasto wyszło rewelacyjnie, takiego sernika jeszcze w domu nie mieliśmy :) Niestety jako początkująca mam ten sam problem co wielu, moja beza wyszła gumowata. Czy ma pani jakieś złote rady żeby wyszła idealna? :)
OdpowiedzUsuńPiekła wyszedł przepyszny.Polecam
OdpowiedzUsuńRewelacja!przepyszny:-)Piekę na każde święta i zawsze szybko znika z talerza:-D.Polecam również sernik z musem czekoladowym.
OdpowiedzUsuńJak przelozyc sernik na beze kokosowa ? Nie rozwali sie ?
OdpowiedzUsuń