poniedziałek, 22 lutego 2016

żywiecki chleb z ziemniakami


Ziemniaki są coraz popularniejszym dodatkiem, już nie tylko do obiadu ale także do pieczywa a nawet deserów. Znamy pączki z ziemniakami, kluski z ziemniakami a nawet sernik z ziemniakami. A ja dzisiaj przedstawiam przepis na chleb z dodatkiem ziemniaków. Popularny był on w dawnych czasach w moim regionie- na Żywiecczyźnie. Wtedy dodatek ziemniaków do chleba był częsty, zaoszczędzano w ten sposób mąkę. A chleb też na tym korzystał bo dzięki ziemniakom miał wilgotny miąższ i był dłużej świeży. 

Składniki na duży bochenek:

  • 450 g mąki pszennej
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 300 g gotowanych ziemniaków
  • 40 g drożdży 
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka kminku
  • łyżeczka czarnuszki
  •  4 łyżki oleju
Mąki przesiać. Ziemniaki przepuścić przez praskę lub maszynkę do mielenia. Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem i wlać do mąki. Dodać pozostałe składniki (oprócz oleju) i wyrabiać ciasto. Na końcu wlać olej. Kiedy ciasto będzie wyrobione, przykryć je ściereczką i odstawić na godzinę. Po tym czasie wyrobić jeszcze raz, uformować bochenek, oprószyć odrobiną mąki i ułożyć na blaszce do pieczenia. Odczekać jeszcze pół godziny a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około 15 minut, następnie zmniejszyć grzanie do 180*C i piec jeszcze około 20 minut. Chleb będzie upieczony kiedy skórka od spodu będzie twarda. 

2 komentarze:

  1. O, nigdy nie słyszałam o dodawaniu ziemniaków to chleba. Musi być pyszny ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super. Uwielbiam testować nowe przepisy na chleb :-)

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up