sobota, 19 marca 2016

mazurek z mlekiem w proszku


Prosty i szybki mazurek dla wielbicieli mleka w proszku. Co prawda nie jest przesłodzony ale mleko w proszku ma dość mdły smak dlatego dobrze jest je przełamać czymś kwaśnym. Dlatego pod mleczną polewę wyłożyłam cienką warstwę dżemu pomarańczowego. 

Składniki:
na ciasto:
  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
na nadzienie:
  • 50 g mleka w proszku
  • 50 g masła
  • 75 g cukru pudru
  • 25 ml wrzątku
  • 2 łyżki dżemu pomarańćzowego
dekoracja:
  • płatki migdałowe
  • 3 kostki gorzkiej czekolady
Składniki ciasta wyłożyć na stolnicę, posiekać i zagnieść. Następnie ciasto rozwałkować, wyciąć spód o kształcie jaja. Z reszty ciasta zwinąć dwa wałeczki, zapleść je o siebie i ułożyć wokół spodu ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 10 minut, do zarumienienia ciasta. Wystudzić. Posmarować dżemem. Mleko w proszku wymieszać z cukrem pudrem. Wlać roztopione masło i wrzątek, szybko dokładnie zmiksować i wylać na ciasto. Odczekać aż zastygnie. Czekoladę rozpuścić nad parą, przełożyć do woreczka, odciąć końcówkę i wycisnąć na cieście kształt gałązek bazi. Końcówki płatków migdałowych zanurzać w czekoladzie i układać "bazie" na gałązkach z czekolady. 

3 komentarze:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up