Obieraczki julienne, czyli sztuka w kuchni!



Jeśli gotowanie jest dla Ciebie sztuką, a Twoje potrawy to uczta dla podniebienia i oczu, to sprawdź już dziś jak przysłuży Ci się obieraczka julienne!



Obieraczka do julienne to przyrząd, który w swojej kuchni powinien mieć każdy miłośnik gotowania. Pozwoli nam ona w szybki i prosty sposób przygotować efektowną potrawę, która zachwyci zarówno smakiem, jak i swoim wyglądem. Wszyscy doskonale wiemy, że posiłki powinny być przyrządzone tak, by cieszyły zarówno oczy, jak i podniebienie osób je kosztujących. Właśnie dlatego warto skusić się na zainwestowanie w ten pozornie nieistotny przyrząd, który pozwoli nam na wyczarowanie potrawy, która pozytywnie zaskoczy wszystkich.
Julienne to technika krojenia warzyw, w szczególności takich jak: ziemniaki, marchew, pory, seler czy też buraki. Stosując obieraczkę julienne, tworzymy z naszych warzyw cienkie słupki, które następnie mogą być wykorzystane w przygotowaniu bardzo wielu potraw. Myśląc o tym sposobie krojenia warzyw, bardzo często przychodzi nam na myśl kuchnia chińska, jednak historycy nie są pewni, z jakiego kraju wywodzi się technika julienne.
Obieraczka julienne to doskonałe rozwiązanie dla wszystkich osób, ceniących sobie połączenie prostoty użycia z najwyższą jakością wykonania akcesoriów kuchennych. Pozwala ona w szybki sposób pokroić różnego rodzaju warzywa, bez konieczności używania do tego siły.

Czym się wyróżnia dobra obieraczka julienne?
- obrotowe ostrze, dzięki któremu z równą łatwością pokroimy warzywa zarówno podłużne, jak i okrągłe; niezależnie od kształtu warzywa, zostanie ono pocięte w słupki o identycznych wymiarach,
- podwójne ostrze, dzięki któremu obieraczka może być swobodnie używana zarówno przez osoby prawo- jak i leworęczne,
- obecność zestera, dzięki któremu łatwo zetrzemy skórkę z warzyw takich jak na przykład młode ziemniaczki, a także z cytrusów,
- wygodny uchwyt, zapewniający komfort posługiwania się obieraczką przez długi czas.
Dzięki obieraczce możemy szybko wyczarować potrawy, których przygotowanie trwałoby bardzo długo przy użyciu tradycyjnego noża. Pocięte w słupki warzywa z powodzeniem możemy wykorzystać do przygotowania zupy, sosu do mięsa, idealnie sprawdzą się również jako ozdoba talerza, na którym zaserwujemy naszym gościom potrawę.Decydując się na zakup obieraczki do julienne, możemy mieć pewność, że inwestujemy w narzędzie, które będzie służyło w naszej kuchni przez wiele lat.


3 komentarze:

  1. Jakoś nie mogę się przekonać do nich. Wolę tradycyjnie....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tradycyjną nie zrobisz julienne z marchwi a to dopiero "smakuje" :)

      Usuń