wtorek, 11 października 2016

ciasteczka kisielowe (bez jajek)


Jedliście kiedyś ciasteczka z kisielu? Jeśli nie, to koniecznie musicie je upiec. Robi się je bardzo łatwo i są gotowe w kilka chwil. Mają bardzo wyraźny kwaskowaty smak, w konsystencji są lekkie i chrupiące. Przełożyłam je marmoladą z pigwy i to zupełnie wystarczyło, nie trzeba żadnej polewy ani posypki. A wesoły różowy kolor przyciąga małe rączki, więc ciasteczka znikają w mgnieniu oka. 

Składniki na około 60 sztuk:
  • półtorej szklanki kisielu truskawkowego lub malinowego bez cukru 
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • marmolada z pigwy lub inna niezbyt słodka
Kisiel wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, solą i cukrem pudrem. Wszystko razem przesiać na stolnicę i zagnieść z pokrojonym masłem. Ciasto owinąć w folię i schłodzić w lodówce. Ze schłodzonego ciasta lepić niewielkie kulki i układać je na blaszce wyścielonej papierem. Następnie kulki z ciasta lekko spłaszczyć łyżeczką lub widelcem. Piec w 180*C około 10 minut, kiedy na ciasteczkach zaczną się pojawiać czarne kropki, znaczy, że są upieczone. Po wystudzeniu smarować marmoladą i sklejać po dwa. 

Miseczka i talerzyk, które widzicie na zdjęciu pochodzą od marki Zuperzozial a możecie je kupić w sklepie StrefaUlubiona.pl pod tym linkiem: klik. Miseczki są niewielkie ale bardzo je lubię bo są lekkie i nie zajmują dużo miejsca. Wyrzuciłam wszystkie porcelanowe i zostawiłam sobie pod ręką właśnie te. Mimo, że są zrobione z EKO tworzywa nadają się do mycia w zmywarce- myłam je już kilkadziesiąt razy i są jak nowe. Polecam zwłaszcza przy małych dzieciach- doskonale służą do jedzenia płatków śniadaniowych a do tego się nie rozbiją. My zabieramy je nawet w podróż:)


9 komentarzy:

  1. Zaskakujący pomysł, proste wykonanie, wierzę że efekt pyszny...koniecznie musimy przepis wypróbować!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Półtorej szklanki kisielu, ale już zrobionego czy sypkiego jeszcze nie zrobionego, bo później piszesz żeby to przesiać, więc troszkę nie zrozumiałam ? Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Supkiego, gdyby trzeba było go zrobić, to bym napisała w przepisie,

      Usuń
  3. Super wyglądają! Idealne na różne okazję - chrzciny i komunie również ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam. 1,5 szklanki kisielu to mniej więcej ile opakowań (4-5)?. Aga

    OdpowiedzUsuń
  5. Prawdę mówiąc nie wiem bo mam wielką pake kisielu i nie przesypywałam z malych torebek. Ale wydaje mi się ze z 5 na pewno

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smaczne ciasteczka ....kruchutkie i delikatne .Nie mogę przestać jeść :)Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie upiekłam pani ciasteczka. Bardzo smaczne
    Dziękuję za ten i inne przepisy z których często korzystam

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up