czwartek, 20 października 2016

sernik w orzechowo-rumowym kremie



Aksamitny, puszysty sernik otulony orzechowo-rumowym kremem, kakaowym biszkoptem i orzechową czekoladą. Mięciutki, leciutki, po prostu idealny. 

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na sernik:
  • 600 g sera na sernik
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 100 g stopionego masła
na krem: 
  • 750 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 50 ml rumu
  • 1/2 szklanki startych orzechów włoskich
  • kostka masła
dodatkowo:
  • 150 g czekolady mlecznej z orzechami
  • 2 łyżki mleka
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Orzechy starte do kremu wymieszać z rumem i zamknąć w szczelnym pojemniku co najmniej na godzinę. 
Upiec biszkopt: białka oddzielić i ubić na pianę. Nadal ubijając dosypywać cukier a następnie żółtka. Kiedy masa będzie jasna i puszysta dodać mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i przełożyć do foremki wyścielonej papierem. Piec w 175*C przez około 30 minut, wystudzić i przekroić na dwa blaty. 
Upiec sernik: żółtka utrzeć z cukrem na biało, następnie dodawać ser, budyń, ostudzone masło a na końcu pianę ubitą z białek. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem i piec w 180*C około 50 minut. Wystudzić (a najlepiej upiec ser dzień wcześniej). 
W odrobinie mleka rozrobić budyń i cukier, resztę mleka zagotować i ugotować na nim budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z budyniem i orzechami w rumie. Na biszkoptowym blacie rozłożyć połowę kremu orzechowego, przykryć go sernikiem i posmarować resztą kremu. Przykryć biszkoptem. Czekoladę połamać i razem z mlekiem rozpuścić nad parą. Polać wierzch ciasta i posypać posiekanymi orzechami. Wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin. 

16 komentarzy:

  1. Wyjątkowy przepis- takiego ciasta nigdzie nie widziałam :) Zapraszam też do siebie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile masla do kremu (kostka?)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile masla do kremu ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Te ciasta tak smacznie wyglądają! ;D chciałabym zjeść ale nie chce mi się zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie to wygląda :-)
    Zapraszam do mnie! :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń
  6. palce lizać zapraszam do mnie
    http://filmowyzbiornik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy napewno do biszkopt dodajemy 1.4 szklanki kakao?

    OdpowiedzUsuń
  9. Intrygujący ten sernik. Musiał smakować wielowymiarowo :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziś go zrobiłam wyszedł dobry tylko krem niestety wyszedł dość rzadko i następnym razem zrobię krem budyniowy po swojemu ale tak to jest pyszny 😊

    OdpowiedzUsuń
  11. Moge zastapic rum wodka?
    Wspanialy blog☺
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zastąpić, smak będzie troche inny ale tez bedzie pyszne. Dziekuje i zachęcam do odwiedzin.

      Usuń
  12. Pyszny, ale zaraz po przełozeniu , po nocy w lodówce rum wietrzeje i czar pryska.Ale i tak ok.

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up