ciasteczka z witrażykiem (na choinkę)


Ciasteczka z witrażykiem to propozycja dla tych, którzy chcą mieć na choince pierniczki ale nie mają czasu ich lukrować. Bardzo ładnie wyglądają, są całkowicie jadalne a ich przygotowanie jest tanie i ekspresowe. Kolor okienek może być dowolny, zależy jakie landrynki kupicie. Te ciasteczka bardzo ładnie wyglądają na choince, zwłaszcza pod światło, wtedy witrażyki są cudnie kolorowe. 

Składniki na około 30 ciasteczek:

  • 250 g mąki
  • 35 g masła
  • 35 g miodu
  • 50 g cukru pudru
  • łyżka przyprawy korzennej
  • 1 jajko
  • szczypta sody (ciasteczka nie mogą zbytnio wyrosnąć)
  • 30 sztuk kolorowych landrynek (najzwyklejszych)
Masło i miód podgrzać. Mąkę wymieszać z sodą, cukrem pudrem i przyprawą. Przesiać na blat, wbić jajko, dodać miód z masłem i zagnieść ciasto. :Podsypać mąką, rozwałkować i foremkami wycinać ciastka o grubości około 3 mm. Przenieść je na blaszkę wyścieloną papierem. Następnie w każdym ciastku mniejszą foremką wyciąć okienko. W każde włożyć landrynkę. Za pomocą patyczka lub wykałaczki w ciasteczkach zrobić dziurki na sznureczek. Wstawić do piekarnia nagrzanego do 180*C i piec około 7 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić na chwilę, żeby masa z landrynek zastygła. Najlepiej zdejmować ciastka z blachy podsuwając je od dołu łopatką do ciasta, żeby się nie połamały. 

3 komentarze:

  1. ile sody ? bo w składnikach nie ma, a w wykonaniu jest ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Zamierzam w tym roku zrobić po raz pierwszy witrażyki 😊 piękne Pani wyszły. Czy ta landrynka bez rozdrabniania dobrze się rozpuści?

    OdpowiedzUsuń