Bez takiego makowca nie wyobrażamy sobie Świąt. Klasyczny smak masy makowej wzbogaciłam dużą ilością rodzynek namoczonych wcześniej w rumie. Oprócz tych dodatków, których ja użyłam można dodać także swoje inne ulubione bakalie. Ten zawijaniec dobrze przechowywany długo jest świeży, ale gwarantuję, że szybko zniknie. Nasz został zjedzony jeszcze ciepły.
Składniki:
na ciasto:
- 500 g mąki tortowej
- 1 jajko
- 125 g masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- 50 g smalcu
- 35 g drożdży
- 1/4 szklanki letniego mleka
- szczypta soli
- 250 g maku
- 1/2 szklanki rodzynek namoczonych w rumie
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 3 jajka
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki rumu
- łyżeczka maku
Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńMmm, już wiem z jakiego przepisu zrobię ciasto na święta :D
OdpowiedzUsuńCzy z drożdży trzeba zrobić jakiś zaczyn, czy po prostu wkruszyć i zagnieść wszystko naraz?
OdpowiedzUsuńZagnieśc wszystko na az. To ciasto krucho-drożdżowe a rozczyn robimy do typowo drożdzowego.
UsuńDziękuję serdecznie za szybką odpowiedź. Świetny blog:)
OdpowiedzUsuńA czym moglabym zastapic smalec?
OdpowiedzUsuńCo zrobić żeby nie odeszła skórka od masy makowej
OdpowiedzUsuńmożna w tym celu do masy makowej dodać odrobinę drożdży ale w tym przypadku raczej nei jest to konieczne. Skórka odchodzi bardziej przy cieście drożdżowym, które mocniej wyrasta.
UsuńZAWINAC W PAPIER..WTEDY CIASTO ROSNIE W ZDŁUZ I SKÓRKA NIE ODCHODZI
UsuńIle z tych składników wyjdzie makowcy
OdpowiedzUsuńzależy jak duże zrobisz. Dwa mniejsze lub jeden dośc duży.
UsuńPieczenie z termoobiegiem czy bez? tylko góra-dół.
OdpowiedzUsuńIle dać suchych drożdży?
OdpowiedzUsuńIle dać suchych drożdży?
OdpowiedzUsuńWitam czy do nadzienia można dodać gotową masę makową z puszki? Czy trzeba do niej dodawać jakieś składniki czy już nie?
OdpowiedzUsuńJak duża blaszka
OdpowiedzUsuńWitam czy trzeba koniecznie dodać smalec? Jeśli nie to czym go zastąpić?Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń