czwartek, 15 grudnia 2016

cytrusek z ptasim mleczkiem


Odbiegając trochę od świątecznych wypieków dziś prezentuję ciasto w słonecznym klimacie. Blaty mają konsystencję  cytrynowego ciasta babkowego a w środku bita śmietana, galaretka i cytrynowe ptasie mleczko. Nie jest może zbyt wykwintne ale amatorom cytrynowych smaków na pewno przypadnie do gustu.

*foremka 24*24 cm
Składniki:
na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka oranżady cytrynowej 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z dwóch cytryn 
na przełożenie:
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 opakowanie ptasiego mleczka cytrynowego
dodatkowo:
  • 100 g czekolady deserowej 
  • 4 łyżki śmietanki kremówki
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Następnie ciągle ubijając dosypywać cukier a później dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Dodać skórkę cytrynową, olej i oranżadę, delikatnie ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki wysoko wyścielonej papierem do pieczenia. Piec około pół godziny w 180*C, wystudzić i przekroić na dwa blaty. 
Galaretki rozpuścić razem w 3 szklankach wody i odstawić. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i zmiksować z bitą śmietaną.  Wyłożyć na dolny blat ciasta. Na bitej śmietanie ułożyć ptasie mleczko i zalać tężejącą galaretką, przykryć drugą częścią ciasta. Czekoladę połamać, zalać śmietanką i rozpuścić nad parą, polać ciasto. Wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby dokładnie stężało. 

2 komentarze:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up