Jeśli jeszcze nie zdążyliście wymyślić ciasta na Święta to spokojnie, jeszcze sporo czasu. Ale jeśli nie macie pomysłu na makowiec to podpowiadam Wam ten przepis. Makowiec prosty ale smaczny i szybki do zrobienia. A do tego przechowywany w pudełku w lodówce długo pozostaje świeży, jest więc idealny na okres świąteczny.
*foremka 23*28 cm
Składniki:
- 200 g maku
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki rodzynek
- 100 g skórki kandyzowanej z pomarańczy
- 1/2 szklanki kokosu
- łyżeczka masła
- 4 łyżki kajmaku
- 50 g czekolady gorzkiej
- łyżeczka sody
Kokos usmażyć na maśle z odrobiną cukru. Mak zalać wrzątkiem tak aby cały był przykryty, Kiedy ostygnie odcedzić i zmielić maszynką lub blenderem. Żółtka oddzielić od białek. Utrzeć na puch z cukrem a białka ubić na sztywną pianę. Do utartych żółtek dodać mak, bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w mleku i sodę. Wmieszać delikatnie bakalie i pianę z białek. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 30 minut. Wystudzić. Wierzch posmarować kajmakiem. Czekoladę rozpuścić nad parą, przełożyć do worka lub pisaka i wycisnąć na kajmak paski. Za pomocą widelca przeciągnąć czekoladę w poprzeczną stronę tak, aby utworzyć marmurkowy wzór.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz