piątek, 9 grudnia 2016

torcik michałkowy



Jak można po nazwie się spodziewać inspiracją do zrobienia tego tortu były cukierki Michałki, w dwóch smakach- jasne i ciemne. Krem zrobiony na ich bazie jest bardzo smaczny ale dość słodki, dlatego całość przełamałam kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki. Ciacho smakuje i wygląda dość wykwintnie, bez obaw można więc je podać na jakąś większa uroczystość. 
A żeby tort ładnie się prezentował warto podać go na pięknej paterze Flower Cake od Brandani, którą możecie kupić przez internet, z dostawą do domu w sklepie StrefaUlubiona.pl.
Patera w komplecie ma także duży szklany klosz, dzięki któremu wypieki zachowają dłużej świeżość a na stole będą się prezentować jak w najlepszej cukierni. Warto zainwestować, patera jest duża (31 cm) więc będzie idealna, żeby podać na niej nie tylko torty ale też świąteczne ciasta.  

*tortownica 21 cm
Składniki:
na biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na kremy michałkowe:
  • 600 ml śmietanki kremówki 
  • po 15 cukierków Michałki białych i zwykłych
  • 2 opakowania śmietan-fixu
 dodatkowo:
  • słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 100 g posiekanych orzechów 
  • garść orzechów laskowych w całości
 Upiec biszkopt: białka oddzielić od żółtek i ubić. Kiedy będą sztywne powoli dosypywać cukier a następnie dodawać żółtka. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej.Delikatnie wymieszać i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem. Piec w 175*C około pół godziny. Po upieczeniu dokładnie wystudzić (najlepiej przez noc) a następnie przekroić na trzy blaty. 
Dolny i środkowy biszkopt posmarować dżemem. Kremówkę podzielić na połowę, jedną część ubić z usztywniaczem. Michałki czekoladowe rozpuścić w kąpieli wodnej i wmiksować do śmietany. Masę wyłożyć na dolny blat biszkoptowy, przykryć drugim ciastem z dżemem. Krem z cukierków białych przygotować tak samo  i wyłożyć na warstwę dżemu, przykryć ostatnim biszkoptem. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem boki i wierzch tortu udekorować bitą śmietaną  i orzechami.




4 komentarze:

  1. Bardzo smakowicie to wygląda. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super wyglada i napewno smakuje ...a na jaką to tortownice ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Nad skladnikami jest napisane tortownica 21cm

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up