piątek, 6 stycznia 2017

markizy mleczno-orzechowe


Dziś coś dla wielbicieli domowych ciasteczek. Wersja bardziej bogata, bo nie tylko ciastko i krem ale dodatkowo polane polewą z czekolady i masła orzechowego. Nie powiem, że robi się je szybko, choć są łatwe ale dość pracochłonne. Jeśli jednak skusicie się na ich przygotowanie to nie zawiedziecie sie, bo na pewno znikną w mgnieniu oka!


Składniki:
na ciasto:
  • 350 g mąki
  • 250 g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
 na nadzienie:
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru 
  •  szklanka pełnego mleka w proszku
  • 150 g masła
dodatkowo:
  • 150 g czekolady deserowej
  • 2 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów
  • 3 łyżki mleka
  • wiórki czekoladowe 
Składniki ciasta szybko zagnieść a następnie owinąć folią i wstawić na godzinę do lodówki.  Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanym maka blacie i kieliszkiem wycinać kółeczka. Układać na papierze do pieczenia i piec w 200*C około 7-8 minut, wystudzić. 

Mleko i cukier zagotować i wystudzić. Miękkie masło rozetrzeć i miksując dodawać do niego na przemian mleko w proszki i mleko z cukrem. Tak przygotowanym kremem smarować ciasteczka i sklejać po dwa (ostrożnie, bo są dość kruche). 

Czekoladę połamać do małej miseczki, dodać mleko i masło orzechowe. W rondelku zagotować wodę, zdjąć z ognia i nad parująca wodą ustawić miseczkę z czekoladą (tak, aby dno nie dotykało wody. Mieszając rozpuścić. Tak przygotowaną polewą smarować wierzchy ciasteczek i dekorowac wiórkami czekoladowymi.











3 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł na deser :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawdziwe cudeńka. W moim domu pełnym łasuchów zniknęłyby w 5 sekund.

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up