orzechowe klawisze


Klawisze to jedne z ulubionych ciasteczek, które pamiętam z dzieciństwa. Delikatne ciasto, kruchutka beza i słodka marmolada różana. Te kupowane w sklepie były ze zwykłego kruchego ciasta, natomiast moja Mama robiła je z ciasta orzechowego i taki przepis dziś przekazuję.

Składniki:
na ciasto:
  • 350 g mąki
  • 50 g startych orzechów włoskich
  • 3 żółtka
  • 250 g masła
  • łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
dodatkowo:
  • szklanka twardej marmolady różanej
  • 2 białka 
  • 250 g cukru pudru
  • łyżeczka soku z cytryny
Składniki ciasta posiekać i zagnieść. Wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Białka utrzeć z cukrem na gęsty lukier, pod koniec dodać sok z cytryny. Lukrem posmarować ciasto. Radełkiem pokroić je w miarę równe prostokąty o wymiarach około 3*7 cm. Delikatnie podważać szerokim nożem i przenosić na blaszkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 7 minut. Wystudzić. Smarować marmoladą i sklejać po dwa.
 

Komentarze

Prześlij komentarz