orzechowe klawisze
Klawisze to jedne z ulubionych ciasteczek, które pamiętam z dzieciństwa. Delikatne ciasto, kruchutka beza i słodka marmolada różana. Te kupowane w sklepie były ze zwykłego kruchego ciasta, natomiast moja Mama robiła je z ciasta orzechowego i taki przepis dziś przekazuję.
Składniki:
na ciasto:
- 350 g mąki
- 50 g startych orzechów włoskich
- 3 żółtka
- 250 g masła
- łyżka cukru pudru
- szczypta soli
dodatkowo:
- szklanka twardej marmolady różanej
- 2 białka
- 250 g cukru pudru
- łyżeczka soku z cytryny
Składniki ciasta posiekać i zagnieść. Wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Białka utrzeć z cukrem na gęsty lukier, pod koniec dodać sok z cytryny. Lukrem posmarować ciasto. Radełkiem pokroić je w miarę równe prostokąty o wymiarach około 3*7 cm. Delikatnie podważać szerokim nożem i przenosić na blaszkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 7 minut. Wystudzić. Smarować marmoladą i sklejać po dwa.
Śliczne ! Ja znam wersję bez marmolady, też pyszne.
OdpowiedzUsuńMoja mama zawsze robiła bez marmolady. Moje ulubione. Dodatkowo ozdabialiśmy je kolorową posypką.
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńpyszności :)
OdpowiedzUsuńUrocze :)
OdpowiedzUsuń