wtorek, 10 stycznia 2017

orzechowe klawisze


Klawisze to jedne z ulubionych ciasteczek, które pamiętam z dzieciństwa. Delikatne ciasto, kruchutka beza i słodka marmolada różana. Te kupowane w sklepie były ze zwykłego kruchego ciasta, natomiast moja Mama robiła je z ciasta orzechowego i taki przepis dziś przekazuję.

Składniki:
na ciasto:
  • 350 g mąki
  • 50 g startych orzechów włoskich
  • 3 żółtka
  • 250 g masła
  • łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
dodatkowo:
  • szklanka twardej marmolady różanej
  • 2 białka 
  • 250 g cukru pudru
  • łyżeczka soku z cytryny
Składniki ciasta posiekać i zagnieść. Wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Białka utrzeć z cukrem na gęsty lukier, pod koniec dodać sok z cytryny. Lukrem posmarować ciasto. Radełkiem pokroić je w miarę równe prostokąty o wymiarach około 3*7 cm. Delikatnie podważać szerokim nożem i przenosić na blaszkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 7 minut. Wystudzić. Smarować marmoladą i sklejać po dwa.
 

4 komentarze:

  1. Śliczne ! Ja znam wersję bez marmolady, też pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja mama zawsze robiła bez marmolady. Moje ulubione. Dodatkowo ozdabialiśmy je kolorową posypką.

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up