poniedziałek, 6 lutego 2017

biszkopt z mascarpone


Biszkopt przełożony kremem z mascarpone to ciasto, które można urozmaicać na różne sposoby, dowolnymi dodatkami. W tym wypadku jedna warstwa kremu wzbogacona jest domowym dżemem truskawkowym i to on nadaje temu ciastu charakteru. Jest lekkie i takie uniwersalne- na każdą okazję.

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na biszkopty:

  • 6 jajek 
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • łyżka kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
na warstwę truskawkową:
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml kremówki 30%
  • galaretka truskawkowa
  • słoiczek dżemu truskawkowego
na krem:
  • 250 g mascarpone
  • 400 ml kremówki 30%
  • opakowanie śnieżki
dodatkowo:
  • duża paczka herbatników
  • 2 łyżki kakao
Upiec biszkopty: białka ubić na sztywno, następnie dodawać cukier  a później żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wmieszać do masy jajecznej. Podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao. Oba biszkopty upiec osobno w temperaturze 175*C przez około pół godziny. Wystudzić. 

Przygotować warstwę truskawkową: galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wody i wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno, wymieszać z mascarpone z dżemem, na końcu dodać tężejącą galaretkę. 

Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie położyć biszkopt kakaowy i wyłożyć masę truskawkową. Od razu położyć na nią warstwę herbatników. 

Kremówkę  ubić na sztywno ze śnieżką i cukrem pudrem. Połączyć z mascarpone. Z kremu odłożyć trzy łyżki, resztę rozsmarować na herbatnikach. Przykryć biszkoptem a na wierzchu rozsmarować pozostały krem. Całość posypać kakao. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up