sobota, 18 marca 2017

babeczka z krówkami


Ostatnio nie mam zbytnio weny twórczej więc wzięłam się za przeglądanie mojej kulinarnej biblioteczki w poszukiwaniu jakiegoś ciekawego przepisu na babkę. Wpadł mi w oko przepis na babkę z krówkami, a że akurat miałam ich sporo to postanowiłam ten przepis wypróbować. 
Wyszła smaczna babka, słodka w sam raz (zmniejszyłam ilość cukru, bo byłaby za słodka), taka do herbatki w środku tygodnia. Porcja niezbyt duża, na foremkę o pojemności około litra. 
Źródło przepisu: "Słodki Świat Kasi"

Składniki:

  • 5 jajek
  • 250 g mąki
  • 120 g cukru ( w oryginale było 180 g)
  • 200 g masła
  • 100 g kruchych krówek (tzw. "ciągutki" się nie nadają)
  • 1/2 szklanki ajerkoniaku
  • łyżeczka proszku do pieczenia
na wierzch:
  • 2 łyżki kajmaku 
  • łyżka startych orzechów włoskich
dodatkowo:
  • masło i bułka tarta do foremki
Jajka  i masło wyjąć z lodówki kilka godzin wcześniej, żeby się ogrzały do temperatury pokojowej. Krówki pokroić na małe kawałki i wymieszać z łyżką mąki. Masło utrzeć z cukrem na puch, następnie powoli ucierając dodawać po jednym jajku. Pozostałą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy z masła i wlać ajerkoniak. Krótko ale dokładnie zmiksować. Wsypać krówki i wymieszać łyżką.

Foremkę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto i piec w 180*C około 45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu odczekać na chwilę i wyjąć z foremki, wystudzić. Wierzch posmarować kajmakiem i posypać orzechami. Można też polać polewą czekoladową. 

3 komentarze:

  1. Czy można pominąć ajerkoniak, albo czymś zastąpić ?

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy można pominąć ajerkoniak?

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up